Sismik İzolasyonda Yeni Dönem Konferansı İstanbul’da Gerçekleşti

İPKB Direktörü Kazım Gökhan Elgin Sismik İzolasyonda Yeni Dönem konulu konferansta konuşma yaptı.

Fortune Türkiye tarafından organize edilen ve konusunda uzmanların buluştuğu Sismik İzolasyonda Yeni Dönem Konferansı 15 Haziran 2016’da İstanbul’da gerçekleşti.

Sismik izolasyon nedir, ülkemiz için önemi, “Yeni Binalarda Deprem Yönetmeliği” ve bu konuda yapılması gerekenler ile bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmalara yer verilen konferansta Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros’un ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Proje Koordinasyon Birimi; İPKB Direktörü Kazım Gökhan Elgin yürüttükleri İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında İstanbul’da gerçekleştirdikleri çalışmaları aktardı.

İstanbul’un en önemli hastaneleri olan Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Marmara Başıbüyük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sismik izolasyon tekniği ile projelerini planladıklarını, şu anda da inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirten Elgin konuşmasında sismik izolasyonun önemine ve İstanbul’a deprem öncesi, anı ve sonrasında kazandıracaklarına da kısaca değindi.

Konferansta ayrıca İPKB Direktör Yardımcısı Yalçın Kaya sismik izolasyonun uygulama aşamaları ve İPKB’nin gerçekleştirdiği projeler ile ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Aynı zamanda İPKB paydaşlarından olan Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, yeni yönetmeliğe değindiği konuşmasında İPKB’nin bu konuda gerçekleştirdiği hassas yaklaşıma ve bu alandaki öncü kurum olmasından dolayı İPKB’ye şükranlarını belirtti.

Sismik izolasyon tekniğinin kullanıldığı Japonya’daki binaların deprem sırasında kaydedilen video görüntülerinin de paylaşıldığı konferansta izolatör kullanılan yüksek katlı  binaların dahi deprem sırasında diğer binalar gibi hareket etmediği yani sarsılmadığı, içindeki kişilerinde buna paralel olarak deprem anı ve deprem sonrasında hiçbir sarsıntı hissetmediği ve bina içinde hiçbir teknik aksaklık (elektrik ve su sistemindeki arızalar vs.) yaşanmadığının tespit edildiği bilgisine yer verilmiştir.

Konferansta depremde çok ciddi bir hasar almamasına rağmen depremden kaynaklı teknik aksaklıklar nedeni ile faaliyetlerine devam edemeyen firmaların zarar ettiği, yani konunun hem sosyal hem de ekonomik açıdan ele alınması gerektiği değerlendirildi.

Nisan 2016’da Japonya’da gerçekleşen depremden sonra teknoloji firması Sony, Kumamoto ve Nagasaki’daki fabrikalarını birkaç günlüğüne kapattğı, diğer teknoloji firmaları da üretime ara vermek zorunda kaldığını beliten konuşmacılar bunun yanı sıra Honda, Mitsubishi, Nissan ve Toyota gibi Japon otomobil üreticileri de yaşanan bu felaket nedeniyle üretim tesislerini kapatmak zorunda kaldığını aktardılar.

İPKB, sismik izolasyon teknolojisi kullandığı hastanelerde, deprem anı ve sonrasında bu hastanelerin kesintisiz hizmet verilebilmelerini hedeflemiştir. 5 yıldızlı otel konforunda projelendirilen hastanelerde odalar tek ve çift kişilik olarak tasarlanmış ve tek kişilik odalar acil durumlarda çift kişilik olarak da kullanılabilecek şekilde nitelikli yatak teknolojileri kullanılmıştır.

Hastaneler, tamamlandıklarında Türkiye’nin uluslararası geçerlilikte çevreye duyarlı yapı sertifikası olan LEED Gold setrifikalı ilk kamu hastaneleri olma özelliği taşıyacaklar.