12 Kasım 1999’da gerçekleşen merkez üssü Düzce olan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız anısına Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi, AFAD, Kızılay ve Düzce Arama Kurtarma Ekibi ortak girişimi ile düzenlenen “12 Kasım 1999 Düzce Depremi Paneli ve Anma Programı” 9 Kasım 2016’da İstanbul’da başladı.
Program kapsamında Düzce Belediyesi İmar Müdürlüğü’nden Sefer Taştan, Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Yardımcı Doç. Dr. Ahmet Beycioğlu, Araştırma Görevlisi Ahmet Hamdi Serdar ve bölüm öğrencilerinin de bulunduğu bir gruba İPKB tarafından İSMEP Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ile ilgili bilgi verildi. İPKB’nin deprem riskine karşı güçlendirme ve yeniden yapım çalışmalarına ait bazı hastanelerde devam eden inşaatlara saha ziyaretleri yapılarak, oluşturulan projenin hazırlanma süreci ve burada uygulanan teknik ve mimari yaklaşım hakkında da bilgi verildi.
İPKB Direktör Yardımcısı Emin Atak başkanlığında ilk ziyaret güçlendirme çalışmalarının birinci kısmı tamamlanan ve açılan Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’ne gerçekleştirildi. Ardından yeniden yapım çalışmaları devam eden Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yapılan ziyarette katılımcılara hastane yapımında kullanılan sismik izolatörler ile ilgili bilgi verilerek sismik izolasyonun önemine değinildi. Ayrıca LEED Gold Sertifikasına aday olan hastanenin bu sertifikayı alabilmesine olanak sağlayan tasarımında öne çıkan diğer teknik konular da ayrıntılı şekilde aktarıldı. Son olarak, sismik izolatör teknolojisi ile güçlendirilen dünyanın en büyük hastanesi olması özelliği ile öne çıkan Marmara Üniversitesi Başıbüyük Yerleşkesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gerçekleştirilen ziyarette Proje Müdürü Murat Durmuş yapılan çalışmalar ile ilgili katılımcılara sunum vererek hastane ile ilgili bilgileri paylaştı.
İSMEP Projesi, İstanbul’da gerçekleşmesi beklenen olası depreme hazırlık çalışmaları olarak 2006 yılından bu yana İPKB tarafından projelendirilmekte olan Türkiye’nin ilk risk azaltma projesidir.