ICOMOS 2016 Genel Kurulu ve Danışma Kurulu Toplantıları ve Bilimsel Sempozyumu İstanbulda Gerçekleşti

UNESCO Dünya Miras Merkezine danışmanlık eden Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyinin (ICOMOS), “2016 Genel Kurulu ve Danışma Kurulu Toplantıları ve Bilimsel Sempozyumu” 15-21 Ekim’de İstanbulda gerçekleşti. Türkiyede ilk kez gerçekleşen etkinliğe ICOMOS Türkiye Milli Komitesi ev sahipliği yaptı.

Programa Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yardımcısı Mustafa Bozdemir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet, ICOMOS Başkanı Gustavo Araoz ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen ICOMOS üyelerinin yanı sıra İstanbul’da kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalarda bulunan İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinason Birimi Direktörü Kazım Gökhan Elgin ve çalışanları da katıldı.

Teması “Afet Sonrası Yeniden Yapım” olarak belirlenen bilimsel sempozyumda Birleşmiş Milletler tarafından verilen bu seneki son sayısal değerlere göre dünyada ilk defa 2. Dünya Savaşından beri çok büyük bir nüfusun afetler dolayısıyla yer değiştirmek zorunda kaldığı belirtilerek, bu sayının sene başında 50 milyon kişiye ulaştığı belirtildi. Bu kişilerin bir çoğu da tarihi çevrelerde yaşadığı ve bu nedenle sempozyumdan çıkan sonucun sadece tarihi yapılar için değil, bu afetlerden etkilenen kişiler için de büyük bir etkisi olacağı kaydedildi. Ayrıca Türkiye’de İPKB ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Tarihi Yapılar için Deprem Risklerinin Yönetimi Kılavuzu Hazırlanması Projesi” çalışmasının önemine ve gerekliliğine vurgu yapıldı.

9500 üyesi, 300 kurumsal üyesi, 106 ulusal komitesi ve 28 uluslararası bilimsel komitesi bulunan ICOMOS, Tarihi Anıtlar ve Sitlerin korunması ve değerlendirilmesine yönelik ilkeler, teknikler ve siyasetler geliştirmek ve ilgili her türlü araştırmayı desteklemek amacıyla kurulmuştur ve UNESCO’nun dünya miras alanındaki bilimsel danışma kurumudur.