İPKB Direktörü Kazım Gökhan Elgin, Orta Asya Deprem Risklerini Azaltma Forumu’na Katıldı

Tüm dünyanın en önemli sorunlarından biri olan depremle ilgili çalışmalar aralıksız sürüyor. Dünya Bankası organizatörlüğünde Kazakistan’ın başkenti Almatı’da düzenlenen “Orta Asya Deprem Risklerini Azaltma Forumu”nda, bölgede sayıları artan depremlerin etkisi masaya yatırılırken, oluşabilecek hasarların nasıl azaltılabileceği de değerlendirildi.

 27-28 Ekim 2015 tarihlerinde, evsahibi Kazakistan’ın haricinde Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’dan konuyla ilgili katılımcıların yer aldığı etkinlikte, ayrıca çeşitli ülkelerden bu alanda uzmanlaşmış isimler de yerlerini aldı. 

 Deprem risklerini azaltma, finansal sorunları giderme ile yönetim ve bağış organizasyonlarının nasıl olması gerektiği gibi konuların görüşüldüğü etkinlikte bölge ülkelerinin alması gereken önlemlere dair fikir alışverişinde bulunuldu. Etkinlikte bir konuşma gerçekleştiren İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi Direktörü Kazım Gökhan Elgin, yaptığı sunumla İstanbul’da ve Türkiye’de alınan önlemleri ve yapılan çalışmaları uluslararası katılımcılarla paylaştı.

 Orta Asya’nın Deprem Sicili Kabarık

 Orta Asya’daki deprem tarihçesine bakıldığında bölgede yüksek hasarlı depremlerin sayısı ve yoğunluğu dikkat çekiyor. 1902 yılında Özbekistan’ın Andjian bölgesindeki 6.4 şiddetindeki deprem sonucu 40 bin ev yıkılmış ve 4 bin 500 kişi yaşamını yitirmişti. 1948 yılında Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta gerçekleşen 7.3 şiddetindeki deprem çok sayıda binanın çökmesine neden olmuş ve 110 bin kişinin ölümüne yol açmıştı. Bu depremi takiben Temmuz 1949’da Tacikistan’da 7.5 şiddetindeki Khait depremi gerçekleşmiş ve 12 bin kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanmıştı. Kırgızistan’da 1992’de yaşanan 6.0 şiddetindeki deprem ise 8 bin 200 konutun yıkılmasına neden olmuş ve 54 kişi hayat veda etmişti. 2015 yılı Nisan ve Mayıs aylarında bölgenin gündeyindeki Nepal’de peşpeşe yaşanan 7.8 ve 7.3 şiddetindeki iki büyük deprem ise tehlikenin devam ettiğini göstermişti. Bu iki deprem 9 bin kişiden fazla insanın ölümüne ve 25 binden fazla insanın da yaralanmasına yol açmıştı.