İSLAM KALKINMA BANKASI’NDAN OKMEYDANI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NE TAM NOT

T.C. İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB), öncülüğünde İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yeniden inşa edilen İstanbul, Şişli’deki Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İslam Kalkınma Bankası (IsDB) Başkanı Dr. Bandar Al Hajjar ve beraberindeki heyet tarafından 28 Kasım 2019 tarihinde ziyaret edildi. Yapımında son aşamaya gelinen hastanede incelemelerde bulunan heyete İstanbul Vali Yardımcısı Levent Kılıç ve İPKB Direktörü Kazım Gökhan Elgin ile birlikte uzmanlar eşlik etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 35. Bakanlar Toplantısı için İstanbul’a geldiği ziyaretinde İPKB’nin yürüttüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni yakından inceleyen IsDB Başkanı Dr. Bandar Al Hajjar, ziyaretini müteakiben İPKB’ye bir mektup göndererek, İstanbul’un sağlık kurumları ve okullarının güçlendirilmesi için çok önemli bir girişim olan ISMEP bünyesinde İPKB ile olan çalışmalarını sürdürmek istediklerini belirtti ve birimin profesyonel tutumunu tebrik etti.

İPKB Direktörü Kazım Gökhan Elgin konu ile ilgili “İslam Kalkınma Bankası başta olmak üzere dünyanın önde gelen kalkınma bankalarının kurumumuza ve yaptığımız çalışmaları yakından takip etmesi ve çalışmalarımızın devam etmesi için yaptıkları yatırımlar bizim için gurur verici. Geleceğin hastanelerini depreme dayanıklı bir şekilde inşa etmek bizim için büyük önem taşıyor. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi de sahip olduğu teknoloji ve güçlü altyapısı ile 1099 yatak kapasitesi, 259 bin m2’lik kapalı alanı ile yılda polikliniğinde 1,5 milyon hasta tedavi edebilecek. Bu hastane özelinde 2018 yılının Şubat ayından beri devam eden çalışmalarımızın İslam Kalkınma Bankası ve Sayın Başkanı tarafından ziyareti ve yaptığı açıklamalar bizim için gurur verici” ifadelerini kullandı.

İstanbul’u muhtemel bir depreme hazırlayabilmek amacıyla; afet öncesi, afet sırası ve afet sonrası için gerekli olan hazırlık ve müdahaleye yönelik uygulamaları ele alan İSMEP kapsamında 2006 yılından itibaren 113 hastane, poliklinik ve sağlık ocağı binası depreme karşı dayanıklı hale getirilirken, İstanbul’un en önemli sayılabilecek ve aralarında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin de yer aldığı 3 hastanenin 2’si yeniden yapılmakta olup Kartal Dr. Lütfi  Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise Mart 2019’da hizmete açılmıştır.

İSMEP, bugüne kadar aralarında İslam Kalkınma Bankası’yla birlikte Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ve Alman Kalkınma Bankası’ndan 2.017 milyon Avro’luk yatırım aldı ve 113 sağlık kurumu ve 1.106 okulu güçlendirdi veya yeniden yaptı. 2 sağlık kurumu ve 48 okulun güçlendirme ve yeniden yapma çalışmaları da sürüyor.

İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) Hakkında:

İstanbul Proje Koordinasyon Birimi; İPKB, İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi altında İstanbul ilinin deprem riskini önleme çalışmalarını yönetmek için 2006 yılından itibaren faaliyet göstermeye başlamış, 2014 yılında 6360 sayılı Kanun ile İstanbul Valiliğine bağlanarak İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi adı altında çalışmalarına devam etmiştir.

“Geleceğimizi Güçlendiriyoruz” sloganı ile yola çıkan İPKB, Türkiye’de ilk kez bir risk azaltma projesi olan İSMEP Projesi’ni afet oluşmadan önlem alma yaklaşımı ile ele alarak yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada en başarılı örneklerden biri olmuştur.

İstanbul’un deprem ve afetlere hazırlığı için mevcut problemleri tanımlayıp çözüm üretirken, çözüm sürecinde uygulanan standart ve yöntemlerin istenilen kalitede uygulanmasını da sağlamaktadır.

İSMEP hakkında:

İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP), İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından sürdürülen risk azaltma projesidir. İstanbul’u muhtemel bir depreme hazırlayabilmek amacıyla afet öncesi, afet sırası ve afet sonrası için gerekli olan hazırlık, zarar azaltma, müdahale ve iyileştirmeye yönelik destekleyici ve önleyici uygulamaları ele almaktadır.

 

Detaylı bilgi için: https://www.ipkb.gov.tr/ismep-nedir/