“39 İlçede 39 Eğitim Kurumunun Afet ve Acil Durum Planlarının Hazırlanması” Pilot Projesi

İstanbul Valiliği çatısı altında yürütülen İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (ISMEP) kapsamında İstanbul genelinde yeniden inşası tamamlanarak veya güçlendirilerek depremlere karşı yapısal dirençleri artırılan eğitim kurumlarının, afet ve acil durum planlama kapasitelerini artırma ve eğitim sürekliliğinin sağlanması amacıyla bütünleşik afet yönetimi ilkeleri çerçevesinde “39 İlçede 39 Eğitim Kurumunun Afet ve Acil Durum Planlarının Hazırlanması” Pilot Projesi başlatılmıştır.

 

İstanbul Valiliği İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yürütücülüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Proje Koordinasyon Birimi ortaklığında hayata geçirilen Proje’yle deprem zararlarını azaltabilmek için hazırlıklı olmaya ağırlık veren örnek bir kültürün yaygınlaştırılmasına katkı sağlanarak güvenli ve sürdürülebilir bir çevre oluşturulması amaçlanmaktadır. Proje, İstanbul’un her bir ilçesinden bir adet olmak üzere öncelikle yeniden inşası tamamlanan veya güçlendirilen toplam 39 pilot okulun afet ve acil durum planlarının hazırlanmasına yönelik çalışmaları kapsamaktadır.

 

Proje, 21 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul Valiliği ev sahipliğinde Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri ile 39 pilot okulun yöneticilerinin katılımlarıyla gerçekleşen tanıtım toplantısı ile başlamıştır.

İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Proje Koordinasyon Birimi ve Proje, seçilen 39 okula yapılacak ziyaretler sonrası afet ve acil durum planlama çalışmalarına yönelik oluşturulacak ekipler ve kapasite geliştirme faaliyetleri ile devam edecektir. Okul planlama ekipleri ile hazırlanacak olan plan taslakları doğrultusunda;

  • Mevcut durum analizi yapılarak, okulların afet ve acil durum sırası ve sonrasında kullanabilecekleri iç kaynakların tespiti ve ihtiyaçların belirlenmesi
  • Tehlike ve risk analizi çalışmaları sonrasında okul için belirlenen önemli tehlikeler için Standart Operasyon Prosedürleri, Kontrol listeleri, form ve tutanakların doldurulması
  • Zarar azaltma planları, kritik görev ve görevliler, tahliye planları, öğrenci, çalışan, veli listeleri, iletişim zincirleri, prosedürler, kaynak yönetimi ve gönüllülerin koordinasyonu, karşılıklı yardımlaşma ve işbirliği esasları oluşturulacaktır.

 

Proje, her okulun planları özelinde yapılacak “masabaşı”, “çök-kapan-tutun” ve tahliye tatbikatları ile hazırlanan afet ve acil durum planlarının işlerliğinin test edileceği çalışma ile sona erecektir.

Öğrenci, öğretmen, idari personel, çalışan ve veliler için güvenli bir çevre oluşturmak ve tüm afet ve acil durumlarda eğitim sürekliliğini sağlamak amacıyla hayata geçirilecek çalışmanın İstanbul’daki tüm okullara yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

 

 Proje Kapsamında Seçilen Okullar

 

İLÇE ADI

OKUL ADI

YAPININ DURUMU

YAPIM YILI

ADALAR

Burgazada Sait Faik İlkokulu

Güçlendirme

2009

ARNAVUTKÖY

Hadımköy İ. Özaydın Teknik ve E.M.L.

Yeniden Yapım

2013

ATAŞEHİR

Ali İhsan Hayırlıoğlu İlkokulu

Yeniden Yapım

2012

AVCILAR

Süleyman Nazif Anadolu Lisesi

Yeniden Yapım

2009

B.ÇEKMECE

Tepecik Ortaokulu

Yeniden Yapım

2009

B.EVLER

Kazımkarabekir Ortaokulu

Yeniden Yapım

2011

B.PAŞA

Yahya Kemal Ortaokulu

Yeniden Yapım

2012

BAĞCILAR

Peyami Safa Ortaokulu

Yeniden Yapım

2009

BAKIRKÖY

Halil Bedii Yönetken Ortaokulu

Yeniden Yapım

2013

BAŞAKŞEHİR

Prof. Dr. Ahat Andican Ortaokulu

Güçlendirme

2012

BEŞİKTAŞ

Hasan Ali Yücel Ortaokulu

Yeniden Yapım

2012

BEYKOZ

Rüzgarlıbahçe Ortaokulu

Yeniden Yapım

2012

BEYLİKDÜZÜ

Dr.Haydar Arslan İlkokulu

Güçlendirme

2007

BEYOĞLU

Kaptanpaşa İmam Hatip Ortaokulu

Yeniden Yapım

2013

ÇATALCA

Gökçeali Sevgi-Altan Şanda İlkokulu

Güçlendirme

2012

ÇEKMEKÖY

Alemdağ İlkokulu

Yeniden Yapım

2008

ESENLER

Ressam Şevket Dağ İlkokulu

Yeniden Yapım

2009

ESENYURT

Rıfat Ilgaz Ortaokulu

Yeniden Yapım

2014

EYÜP

Mehmet Akif Ersoy İlkokulu

Yeniden Yapım

2012

FATİH

Ali Suavi İlkokulu

Yeniden Yapım

2013

G.O.PAŞA

23 Nisan İlkokulu

Yeniden Yapım

2009

GÜNGÖREN

Gündoğdu İlkokulu

Yeniden Yapım

2010

K.ÇEKMECE

Kocatepe İlkokulu

Yeniden Yapım

<p style="margin: 0px 0px 15px; padding: 0px; border: 0px; font-style: inherit; font-variant: inherit; font-weight: inherit; font-stretch: inherit; font-size: inherit; line-height: 21px; font-fa