Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Kurulduğu 1862 yılından bu yana İstanbul halkına şifa dağıtan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bugün pek çok İstanbullu’nun kendini “doğduğum hastane” diye tarif ettiği bir kurumdur. İstanbul’un ilk özel hayır kurumu olan hastane, 1933’te İstanbul Belediyesi’ne, 1982’de ise Sağlık Bakanlığı’na devredilerek bugünkü halini almıştır.

İstanbul’un yalnızca sağlık alanında değil, kültürel mirasının da önemli bir parçası olan Zeynep Kamil Hastanesi, 150 yılı aşan geçmişinde pek çok depremle de karşılaştı. Bu önemli sağlık tesisimizin güçlendirme ve renovasyon faaliyetleri iki etaplık bir süreç sonrasında 30.12.2017 tarihinde tamamlandı.

Mevcut sağlık hizmetlerini aksatmadan gerçekleştirdiğimiz projeler kapsamında, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin güçlendirme çalışmalarını gerçekleştirdik.

Hastanenin farklı bloklarında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla birlikte yemekhane ve konferans salonları ile teshin merkezinin de yenilenmesini sağladık. Toplamda 30 bin metrekarenin üzerinde bir alanda gerçekleştirilen çalışmalarla hastaneyi modern bir hüviyete kavuşturmakla kalmadık, aynı zamanda yatak kapasitesinde de artış sağladık.

İki etapta gerçekleştirilen çalışmalarla 118’i nitelikli yatak olmak üzere toplam yatak kapasitesinin 352’ye çıkmasını sağladık. Yine bu çalışmalar kapsamında ameliyathane kapasitesi 10’a, ameliyat öncesi hazırlık yatak kapasitesi 5’e, ameliyat sonrası bakım yatak kapasitesi ise 6’ya yükseldi. Ayrıca yoğun bakım yatak kapasitesi 50’ye, yoğun bakım izole yatak kapasitesi 17’ye, doktor dinlenme odası kapasitesi 45’e, hemşire dinlenme odası kapasitesi 34’e ve doktor asepsi kapasitesi de 8’e yükseldi.

Mevcut hastane yapısı içindeki en eski bina 1958 yılında inşa edilmişti. İPKB olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla bu yapı da dahil olmak üzere tüm hastanenin İstanbul halkına modern ve çevre dostu bir ortamda, teknolojik yeniliklerin yer aldığı bir niteliğe kavuşmasının yolunu açtık.